3 categorii de sisteme audio pe care le poți integra în mașina ta

Ți s-a întâmplat să nu fii întotdeauna mulțumit de sistemul audio din mașină – sunetul este fie prea slab sau prea silențios?

Alegerea unui sistem audio nu este o sarcină ușoară. Acest lucru este dificil deoarece astăzi există o mare varietate de sisteme audio diferite pe piață.

Mașina este un mediu destul de dificil pentru a crea un sunet de înaltă calitate, un sunet „corect”. Acest lucru se datorează faptului că ascultătorul din mașină stă foarte aproape de difuzoarele auto, dar distanța tuturor difuzoarelor față de persoană este întotdeauna diferită, iar ca urmare, undele sonore individuale ajung la persoană în momente diferite.

Interiorul mașinii constă dintr-un număr mare de materiale cu structuri diferite, fiecare dintre acestea interacționând cu unda sonoră în felul său.

Unele dintre materiale o pot absorbi complet, precum : placajele, orice fel de cauciuc spumos etc., iar altele, dimpotrivă, vor reflecta unda sonoră. Așadar, sistemul audio al mașinii trebuie să țină cont de toate aceste particularități pentru a oferi un sunet de înaltă calitate.

În acest articol vom aborda sistemul audio al mașinii într-un limbaj ușor de înțeles și accesibil. Nu vom amâna introducerea, pentru că știm cu toții că muzica este o întreagă industrie de divertisment care ne înconjoară din toate părțile.

În prezent, mulți producători propun un număr mare de dispozitive audio variate care oferă în interiorul mașinii efectul unei scene acustice.

Pentru aceasta, sunt folosite tot felul de componente pentru a amplifica fundalul acustic din mașină. Cu toate acestea, nu va fi suficient să achiziționezi componente car audio scumpe, de la branduri renumite. Trebuie să ții cont și de câteva caracteristici specifice.

Începem cu selectarea sistemului acustic potrivit

În primul rând, pentru a înțelege ce fel de sistem acustic este necesar, trebuie să știi că există 2 tipuri principale de sisteme acustice pentru mașină: component și coaxial.

Sistemul acustic component constă dintr-un set special de dispozitive care, alături de alte elemente, include un anumit număr de difuzoare (două sau trei) și un crossover care acționează ca un filtru de frecvențe. Mai mult de trei difuzoare este o adevărată raritate.

Principalul său avantaj, după cum ai putea ghici, este că are difuzoare separate care reproduc calitativ diferite frecvențe, astfel încât sunetul devine clar și nuanțat. Fiecare boxă este responsabilă pentru propria sa gamă, frecvențele înalte sunt reproduse de un difuzor, cele medii de altul, iar frecvențele joase – de al treilea.

Acesta este, fără îndoială, un plus, deoarece funcționarea unei boxe nu interferează cu alta.

Așa cum instalarea sistemului acustic component este mai dificilă decât în cazul celei coaxiale, mulți șoferi apelează la serviciile de servicii auto, însă fără ea sunetul nu va fi atât de bun.

În cazul sistemului acustic coaxial este vorba de două sau mai multe sisteme acustice care sunt proiectate pentru frecvențe reproductibile diferite. În același timp astfel de sistem acustic este asamblat într-o construcție unică – terminalele acustice se află în același difuzor. Acest lucru face posibilă reducerea semnificativă a dimensiunilor totale ale întregului sistem.

Avantajele acusticii coaxiale sunt – instalarea mai simplă în comparație cu acustica componente și reproducerea tuturor frecvențelor are loc dintr-un singur punct de difuzare.

Însă caracteristica structurală a acestui sistem nu permite să alegi în mod arbitrar un loc pentru montarea difuzoarelor auto. Și calitatea sunetului are de suferit, întrucât tweeterul se află în calea de transmitere a undelor componentei cu frecvențe medii.

Pentru ca sistemul acustic să-și dezvăluie capacitățile la maxim, trebuie să depui destul efort. Pentru că setându-l la întâmplare, nu vei obține un sunet bun în difuzoare.

Cum să deblochezi întregul potențial al sistemului audio al mașinii?

Să vedem care sunt cele 3 categorii de sisteme audio absolut necesare, pe care le poți integra în mașina ta.

Desigur, prezența simultană a unor difuzoare auto performante, a unui amplificator auto și a unui subwoofer auto fac diferența. 

Așadar, hai să vedem cele 3 categorii de sisteme audio ca trei etape absolut necesare pentru sporirea calității muzicii în mașina ta.

Înlocuim difuzoarele auto

Primul lucru cu care trebuie să începi „rafinarea” sistemului audio standard în ceva mai plăcut pentru ureche este înlocuirea difuzoarelor standard cu altele mai bune și de o clasă superioară. 

Următorul pas este maximizarea noilor componente audio, insonorizând ușile automobilului. 

 În acest caz este păstrat playerul auto „nativ” iar difuzoarele sunt conectate folosind cablajul din fabrică. 

Cel mai bine este ca înlocuirea acusticii standard și a izolației fonice să fie efectuate de un dealer autorizat. Ca urmare, sunetul sistemului audio se va schimba semnificativ, iar calitatea acestuia va deveni mult mai bună. 

Mulți preferă să facă doar această ajustare. Dacă proprietarul nu are pretenții speciale și ascultă muzică în mașină în regim de „fundal”, atunci adesea este suficientă doar înlocuirea acusticii standard împreună cu izolarea fonică.

Pentru a cunoaște mai bine lumea difuzoarelor documentează-te și cum să alegi difuzoarele auto potrivite automobilului tău.

Conectăm amplificatorul audio auto

Următorul pas este instalarea unui amplificator. Acesta nu contribuie doar la mărirea volumului, ci oferă mai multă putere de redare difuzoarelor.

Un amplificator audio auto este necesar pentru a mări puterea semnalului audio primit de difuzoarele din mașină. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea calității sunetului și la obținerea unui volum mai ridicat.

De asemenea, un amplificator poate fi utilizat pentru a alimenta difuzoare suplimentare sau subwoofere adăugate în sistemul audio al mașinii.

În orice caz, va fi nevoie să identifici nevoile mașinii tale în materie de amplificator, de aceea îți recomandăm să știi și cum să schimbi vibe-ul din mașina ta cu amplificatorul care ți se potrivește.

Instalăm subwooferul

A treia etapă este instalarea subwooferului auto. Nu toți însă ajung la ea: difuzoarele mai calitative încep deja să emită un bass destul de bun. Cuplat cu un amplificator extern, sunetul este deja de foarte înaltă calitate și clar, ceea ce este suficient pentru un utilizator obișnuit. 

Cu toate acestea, dacă ești printre cei care ascultă muzică electronică modernă, cu siguranță îți dorești mai mult de la sistemul tău audio. De aceea, nu te poți lipsi de un subwoofer. 

Citește mai mult despre subwooferele auto și cum acestea îmbunătățesc calitatea sunetului din interior.

Pentru ca subwooferul să funcționeze corect și să completeze cu adevărat frumos imaginea sonoră, acesta trebuie să fie creat special pentru sistemul de difuzoare existent, ținând cont de spațiul mașinii. Si doar așa!

Ca o concluzie generală putem spune că un sistem audio auto performant este important pentru orice șofer.

Totuși, înainte de a alege sistemul audio dorit, trebuie să decizi: care este scopul de ajustare a sistemului audio și cum să-ți configurezi mai eficient mașina?

Cineva vrea să se bucure de ritmurile melodiilor preferate în mașină, iar cineva pentru a avea sunet puternic. Există chiar și oameni care instalează un sistem audio pentru a concura în competiții precum dBDrag sau EMMA.

Indiferent de scopul propus, este important să cunoști că un sunet performant în automobil poate fi obținut prin integrarea a 3 categorii absolut necesare de sisteme audio.

Iar ca să înțelegi ce sistem audio se potrivește cel mai bine automobilului tău, utilizează configuratorul audio de pe site-ul nostru.

Doar după aceea realitatea sonoră din mașina ta va fi de o cu totul altă calitate! 

Dacă ai nevoie de o consiliere din partea unui specialist care să te ajute cu sfaturi și idei despre sistemul audio auto potrivit pentru tine, apelează la echipa SoundHouse!

Contactează-ne fără griji ! 

Telefon:  0374490389

SOLUȚII COMPLETE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚELOR ACUSTICE ȘI CREȘTEREA CONFORTULUI MAȘINII TALE

CONFIGUREAZĂ-ȚI MAȘINA

spot_img

Categorii Articole

Cele mai citite articole