O scurtă istorie a lumii CAR-AUDIO

Dacă ne urmărești, știi deja că până acum am discutat despre componentele unui sistem audio și despre cum putem realiza un upgrade al acestuia. Ne-am gândit că, sigur îți va face plăcere să știi mai multe despre lumea car-audio și, de ce nu, să trecem în revistă o scurtă istorie a acesteia.

Introducere în lumea car-audio 

Încă de la apariția primelor automobile, sistemul audio a fost o componentă importantă. Entuziaștii acestui domeniu au găsit de fiecare dată o soluție pentru a integra unități de bază în mașinile lor.
Industria car-audio s-a născut din dorința de a satisface nevoile muzicale ale pasionaților, dar și a persoanelor care își doresc un sunet decent în propria mașină. Așadar, atunci când ne gândim la car-audio, putem discuta lejer de componentele din care este alcătuit un sistem audio, al unui automobil.

Dacă la început acest domeniu s-a dezvoltat pentru a oferi un plus autovehiculelor, cu timpul industria a căpătat nuanțe noi, împărțindu-se în mai multe segmente, în funcție de clienți: pasionații audio, iubitorii de competiții sau persoanele care au nevoie de o companie audio plăcută în timpul condusului.

O scurtă istorie a industriei car-audio

Deceniul al treilea al secolului trecut, reprezintă începuturile acestui domeniu. Deși la început instalarea stațiilor radio a fost interzisă, pe motiv că ar putea perturba șoferii, Motorola, fondată de cei doi frați Joseph și Paul Galvin, a adus pe piață prima unitate radio, la prețul de $130, ceea ce valora la vremea respectivă cât un sfert din prețul unei mașini. Cu timpul, prețul acestui tip de unități radio a scăzut, deși calitatea lor a devenit din ce în ce mai ridicată. Totuși, până în anii ’50, acestea puteau percepe doar unde radio AM.

lumea car-audio 1930

În 1953, compania germană Blaupunkt a vândut prima unitate radio AM/FM, însă au mai trecut câțiva ani până când unitățile FM au prins notorietate. În acea perioadă, sistemele audio pentru casă erau mult mai căutate de către oameni, ceea ce i-a făcut pe tehnicienii din domeniu să își dorească să combată acest lucru. Astfel că, în 1955, Mopar a introdus pe piață prima unitate principală pentru redarea discurilor, doar că această inovație nu a durat foarte mult, din cauza faptului că respectivele unități nu erau rezistente la șocul mecanic.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre unitățile centrale recomandate de Soundhouse, te invităm să citești și: Player Aura – Mai multă accesibilitate, mai mult sunet de calitate!

Aparitia primului aparat stereo

În 1960 General Motors și Ford au făcut echipă cu Motorola și au creat caseta audio Super 8. Aceasta era primul prototip de casetă, pe care se puteau înregistra maxim opt melodii.

lumea car-audio
În aceeași perioadă, prin 1964, Philips a prezentat pentru prima dată o casetă compactă. Încă de la început, caseta stereo a oferit o experientă audio superioară, față de Super 8.
Începând cu anii ’70 lumea car-audio a avut o perioadă benefică. Spre exemplu, amplificatorul Vacuum a suferit un upgrade și a fost înlocuit cu o variantă nouă, mai compactă și mai calitativă. Pioneer a început să vândă sisteme audio, care promiteau o calitate a sunetului reprodusă precum sistemele audio pentru casă. În 1984, tot cei de la Pioneer, au comercializat primul CD player și au dus experiența audio din mașină la un nivel superior.

Anii ’80 au cunoscut progrese rapide în tehnologia difuzoarelor și a sunetului dintr-un automobil. Astfel că sistemele cu șase difuzoare au devenit populare, iar configurațiile audio high-end se puteau compara cu sistemele audio pentru casă. Un deceniu mai târziu, CD playerele au devenit foarte căutate, oferind o experiență nouă șoferilor.

Tehnologia anilor 2000

Noul mileniu a contribuit foarte mult la schimbările din lumea car-audio. Primul pas în acest sens a fost tehnologia GPS, care presupunea adăugarea unui sistem de navigare, în sistemele de divertisment. Următorul mare progres tehnologic a fost Bluetooth. Acesta a permis șoferilor să accepte apeluri hands-free prin sistemul audio. În același timp, au fost lansate playerele portabile cu muzică digitală.

Împreună cu schimbările aduse de secolul XXI, lumea car audio a evoluat rapid, așa încât s-au lansat constant componente care să țină pasul cu procesul tehnologic.

Dacă comparăm un sistem audio de acum o sută de ani cu unul actual, vom putea să realizăm simplu că diferențele sunt majore. Cu un secol în urmă, mașinile aveau o unitate de bază care transmitea semnalul acustic atât către difuzoarele din față, cât și pentru difuzoarele din spate, printr-un singur canal.

Acum configurațiile audio pot fi tot mai complexe. Există nenumărate modele de difuzoare pe piață, numeroase tipuri de amplificatoare, subwoofere sau unitați centrale. De la o unitate radio cu unde AM, am trecut la navigații care includ toate funcțiile necesare, pentru ca tu să ai o experiență unică de fiecare dată.

Dacă îți dorești să știi cum să îți compui sistemul audio mult dorit, pentru mașina ta, sigur te va interesa și: Cum să-ți construiești un sistem audio adaptat gusturilor tale?

lumea car-audio

Competițiile Audio

Datorită evoluției foarte rapide a tehnologiei, clienții și-au dorit tot mai multă performanță, luând naștere o nouă categorie de clienți, iubitorii de SPL.

Există două mari astfel de competiții: dBDrag Racing și EMMA, fiecare cu profilul și regulamentul propriu și clase separate, în funcție de echiparea mașinii.

dBDrag Racing este o competiție care s-a născut în Statele Unite și a cărui fondator și președinte este Wayne Harris. dBDrag Racing s-a întins pe câteva continente și este o competiție dedicată mașinilor care se întrec în decibeli (presiunea acustică generată de către sistemele audio din mașini).

Aparatura de măsurare este unică și aceeași peste tot, sistemul de arbitrare este comun, regulamentul este strict și unic, iar rezultatele concurenților sunt înregistrate pe site-ul oficial www.termpro.com. Începând cu 2015, s-a relansat în România acest gen de competiții și se pare că până azi interesul competitorilor a fost în creștere.

Soundhouse este organizatorul oficial al evenimentului dB Drag Racing în România. Anual campionatul se organizează în etape și o finală, unde pasionații SPL se întrec în decibeli.

lumea car audio

EMMA (European Mobile Media Association) este de asemenea o competiție internațională care reușeste pe plan intercontinental să adune pasionații de Car-Audio. Aici însă lucrurile stau puțin diferit față de celălalt gen de competiție. Sistemele audio sau multimedia sunt arbitrate pe de o parte după fidelitatea, claritatea și complexitatea sunetului, iar pe cealaltă, la fel ca în dBDrag Racing după puterea măsurată în decibeli.

Pasiunea pentru muzică ne-a unit de fiecare dată!

Poate crezi că suntem datori tehnologiei și ingeniozității oamenilor de știință, pentru sistemele audio de care ne bucurăm astăzi, dar la baza acestoră este muzica. Pasiunea pentru muzică i-a inspirat pe toți aceia prezentați în paragrafele anterioare și tot muzica ne inspiră pe noi, cei de la Soundhouse să configurăm sisteme audio de calitate. Din dragostea combinată între muzică și mașini am pornit pe acest drum, lumea car-audio, și ne dorim să vă inspirăm și pe voi, pentru ca orice clipă petrecută în automobil să fie de neînlocuit.

 

SOLUȚII COMPLETE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚELOR ACUSTICE ȘI CREȘTEREA CONFORTULUI MAȘINII TALE

CONFIGUREAZĂ-ȚI MAȘINA

spot_img

Categorii Articole

Cele mai citite articole