Trei sfaturi pentru o insonorizare auto de calitate

Expunerea la zgomotul rutier este nu doar un factor enervant, dar reprezintă și o puternică sursă suplimentară de stres, ceea ce provoacă oboseală crescută șoferului. Aceasta are un impact negativ asupra sănătății, inclusiv asupra sistemului cardiovascular și poate duce la creșterea riscului de hipertensiune arterială. 

În plus, zgomotul din mașină poate fi extrem de deranjant și afectează atât experiența de condus, cât și confortul și siguranța șoferului și pasagerilor. 

Din fericire, există soluții pentru această problemă, iar una dintre cele mai eficiente este insonorizarea fonică a mașinii.

În continuare vom aborda:

  • cum insonorizarea poate ajuta la reducerea nivelului de zgomot și la îmbunătățirea experienței de condus 
  • cum să identifici sursele de zgomot și să le reduci, inclusiv prin izolare fonică
  • materiale recomandate pentru izolare fonică, gama de fono absorbante de la SoundHouse
  • cum trebuie instalate corect materialele de izolare fonică

Să le luăm pe rând.

Cum insonorizarea automobilului reduce nivelul de zgomot și îmbunătățește experiența de condus

Izolarea fonică a automobilului ajută nu doar la reducerea zgomotului de rulare a mașinii, ci îmbunătățește experiența de condus și calitatea sunetului din habitaclu. În plus, insonorizarea reduce semnificativ zgomotul din exterior și contribuie la menținerea temperaturii în autovehicul.

Reducerea nivelului de zgomot îmbunătățește semnificativ siguranța rutieră, deoarece zgomotul puternic poate fi o sursă de distragere a atenției pentru șoferi și poate afecta capacitatea lor de a se concentra la drum. 

Prin urmare, aplicarea unui material insonorizant auto va fi benefică pentru oricine dorește să reducă nivelul de zgomot și să îmbunătățească experiența de condus.

Pentru început asigură-te să ții cont de 3 sfaturi importante:

  • Identifică sursele de zgomot și aplică metodele disponibile pentru a le reducere
  • Investește în materiale insonorizante de calitate
  • Încredințează insonorizarea automobilului profesioniștilor

insonorizant masina

Sursele de zgomot în automobil

Care sunt cele mai comune zgomote

Sursa primară de zgomot poate fi rezultatul funcționării motorului, cutiei de viteze, sistemului de evacuare; de asemenea – anvelopele, frânele, sistemul audio și zgomotul aerodinamic (aerul care circulă în jurul mașinii în timpul traficului intens).

Sursele secundare de zgomot pot fi rezultatul transmiterii vibrațiilor către piesele vehiculului. De regulă, acestea sunt ușile, arcadele roților, aripile, podeaua și plafonul. Există, de asemenea, multe surse în interiorul mașinii – fețele de uși, echipamente din plastic pentru tablouri de bord și capacul mânerului schimbătorului de viteze.

Cum să identifici sursele de zgomot

Identificarea surselor de zgomot în automobil poate fi o sarcină destul de dificilă, tocmai din cauza multitudinii de elemente și factori implicați. 

Și totuși, cum le identifici?

  • Ascultă cu atenție.

În timp ce conduci, ascultă atent zgomotul din mașină. Încearcă să identifici momentul în care acesta se produce și să determini dacă are legătură cu viteza de deplasare, cu accelerația sau alte condiții specifice.

  • Verifică anvelopele. 

Asigură-te că anvelopele nu sunt uzate și că nu există o problemă cu echilibrarea lor. De asemenea, verifică presiunea aerului din ele, deoarece aceasta poate influența mult nivelul de zgomot.

  • Verifică sistemul de frânare.

Problemele cu frânele pot duce la apariția unui zgomot puternic în timpul frânării. Verifică discurile și plăcuțele de frână pentru semne de uzură sau alte probleme care pot cauza zgomot.

  • Verifică sistemul de eșapament.

Problemele cu sistemul de evacuare pot duce la apariția unui zgomot puternic din partea motorului. Analizează sistemul de evacuare să nu aibă fisuri sau alte probleme care pot cauza zgomotele.

  • Verifică motorul.

Dacă acesta este afectat, poate apărea un zgomot puternic sau vibrație excesivă în timpul deplasării. Verifică nivelul de ulei, curelele de transmisie și alte componente ale motorului dacă sunt uzate sau prezintă alte semne problematice.

  • Verifică sistemul de suspensie.

Mai ales pe drumuri accidentate, suspensiile defecte pot duce la apariția unui zgomot puternic în timpul conducerii. Verifică amortizoarele și alte componente ale sistemului de suspensie să fie funcționale și în bună condiție.

În general, identificarea sursei de zgomot în automobil poate fi realizată prin verificarea fiecărei componente a mașinii în parte, pentru a determina dacă există anumite probleme sau uzură. De asemenea, poți solicita ajutorul unui specialist în mecanică auto pentru a diagnostica și remedia problemele depistate.

Metode eficiente pentru reducerea zgomotelor în automobil

Soluțiile de design utilizate în producția unei mașini (acest lucru se aplică, în primul rând, designului motorului, precum și sistemului de evacuare și transmisie) sunt deja capabile să reducă eficient nivelul de zgomot.

În general, reducerea zgomotului în automobil poate fi realizată prin utilizarea unor insonorizante auto de calitate, prin întreținerea regulată a vehiculului și prin evitarea factorilor care pot duce la creșterea nivelului de zgomot.

Așadar:

  • Adu mașina la caracteristicile din fabrică

Orice elemente atașate la exterior vor crește rezistența aerului și vor cauza zgomot inutil. Nu transporta niciodată bare transversale sau o cutie de plastic pe acoperiș, atunci când nu sunt necesare. Acest lucru va readuce aerodinamica mașinii la nivelul calculat de designeri și va reduce zgomotul. 

  • Sigilează ușile

Multe mașini ieftine din fabrică nu au garnituri de ușă cu două circuite. Problema este rezolvată pe fiecare model individual. Dar cei care au ales să sigileze ușile în acest mod  constată o reducere a zgomotului. Iar dacă chederul mașinii tale este uzat, atunci ar trebui mai întâi să îl înlocuiești și apoi să aplici fono absorbant suplimentar.

insonorizare masina

  • Redu zgomotul produs de roți

Dacă ai anvelope de noroi vara sau anvelope cu crampoane iarna, atunci uită de liniște în mașină. Pentru confortul acustic reconsideră alegerea anvelopelor. Dar, în orice caz, zgomotul de la pietricele sau apa de pe drum, de regulă, se strecoară foarte activ în interiorul mașinilor. Acest lucru poate fi prevenit prin izolare fonică a pasajelor roților mașinii.

  • Sistemul de evacuare

Desigur, cei cărora le place liniștea nu vor aplica niciodată soluții adiționale la eșapament. Dar ce se întâmplă dacă convertorul catalitic se defectează? Acest fapt va provoca nu doar miros neplăcut de la țeava de eșapament, dar și un sunet puternic care va pune presiune pe urechi. Cea mai corectă soluție este înlocuirea convertorului catalitic cu altul nou. 

  • Lupta cu zgomotul interior

Zgomotul care apare în interiorul mașinii în mișcare îi îngrijorează chiar și pe cei care sunt indiferenți la problemele de insonorizare auto. Scârțâiturile sau trosniturile de tapițerie pot stresa pe oricine. Există multe moduri de a le omite. Uneori este suficient aplicarea unei soluții siliconice într-un loc suspect. 

  • Izolarea fonică a întregii mașini

Pentru a obține cea mai mare reducere a zgomotului sunt necesare măsuri radicale – demontarea completă a interiorului mașinii și acoperirea cu materiale de atenuare a zgomotului pe aproape toate suprafețele. Podeaua și plafonul, panoul care separă habitaclul și compartimentul motorului, precum și suprafețele portbagajului sunt supuse insonorizării. O atenție deosebită este acordată pasajelor dintre roți și ușilor.

insonorizare auto

Investește în materiale insonorizante auto de calitate

Pentru a îndeplini sarcinile referitoare la izolarea fonică, se folosesc trei tipuri de materiale:

  • Vibro absorbante. 

Sunt fabricate de obicei pe bază de cauciuc butilic (asemănător cauciucului lichid). Sarcina sa principală este de a reduce vibrațiile provenite de la motor, suspensie sau transmisie. Conform teoriei sunetului, undele sonore, în contact cu un obstacol, se transformă în vibrații. Vibro absorbantele au la bază un material vâscoelastic care absoarbe vibrațiile. Ca rezultat, energia vibrațională este transformată în energie termică.

  • Termo absorbante. 

Acest tip de materiale îmbunătățesc izolarea fonică și sunt capabile să mențină temperatura în interiorul mașinii. Sarcina lor principală este de a absorbi și atenua zgomotul în structura sa poroasă. Sunt aplicate peste materialele vibro absorbante.

  • Fono absorbante. 

Ele, la rândul lor, sunt divizate în insonorizare directă și absorbție fonică. De obicei, acestea sunt aplicate peste termo absorbante. Sunt folosite pentru a absorbi undele sonore datorită structurii lor celulare și vâscoase. De asemenea, sunt folosite ca o barieră suplimentară pentru suprimarea vibrațiilor. În plus, fono absorbantele sunt foarte ușor de îndoit și de instalat pe piese de orice formă. De obicei sunt folosite în cabină și în portbagaj.

insonorizant de calitate

Vibro și fono absorbantele de la SoundHouse au o bază adezivă, care permite instalarea lor destul de rapid și fără a utiliza instrumente suplimentare. De asemenea, vibro absorbantul are proprietăți de etanșare pentru a proteja părțile metalice ale corpului de coroziune.

Materialele vibro absorbante sunt alcătuite din: strat bituminos, strat din foiță de aluminiu și strat cu lipici autoadeziv. 

Materialele fono absorbante sunt formate din spumă poliuretanică, din celule deschise și sunt menite absorbției sunetelor înalte care trec de primele două straturi (vibro și termo absorbantele). Acestea au doar un strat de lipici autoadeziv.

 „STP Biplast” și „STP Aero Flex” sunt principalii reprezentanți ai acestui grup.

„STP Biplast” este format dintr-un strat de spumă poliuretanică și un strat cu lipici autoadeziv.. Datorită durabilității și rezistenței la temperaturi extreme, acest material este potrivit atât pentru insonorizarea suprafețelor interioare cât și exterioare ale mașinii, precum podeaua și ușile.

„STP Aero Flex” constă dintr-un amestec de spumă poliuretanică și cauciuc. Acest material are o structură poroasă care ajută la absorbția zgomotului și la reducerea vibrațiilor. Fiind un material flexibil, poate fi ușor tăiat și instalat pe o varietate de suprafețe, inclusiv uși, podele sau plafonul mașinii. Acesta este rezistent la temperaturi ridicate și scăzute și la coroziune.

Ambele materiale, „STP Biplast” și „STP Aero Flex” vin în grosimi diferite, au proprietăți de absorbție a zgomotului, de reducere a vibrațiilor și de izolare termică, ceea ce le face ideale pentru utilizarea în mașini.

insonorizare standartplast masina

Avantajul insonorizantelor auto STP de tip fono absorbant este că sunt durabile și rezistente la condiții extreme de temperatură și coroziune, ceea ce le face potrivite pentru utilizarea în diverse condiții de mediu.

De exemplu, „STP Accent” nu reține apa și poate fi aplicat pe tabla exterioară a ușii, peste vibro absorbant.

Sunt disponibile și modele de tip „STP NoiseBlock”, care sunt autoadezive și sunt aplicate ca un al treilea strat pe materialul de izolare fonică din spumă de densitate redusă. O parte din zgomotul care mai trece prin straturile de fono absorbante este reflectată de „STP NoiseBlock” și înăbușită. Astfel, se obține o eficiență maximă.

Materialele anti-scârțâit reprezintă un autoadeziv din material textil, care este lipit de locurile unde piesele mașinii intră în contact. Astfel, elimină eficient scârțâiturile, bătăile sau sunetele între piese.

În rândul cumpărătorilor se bucură de populatitate  „STP Biplast”.

Aplicarea fono absorbantelor

Înainte de a începe izolarea fonică a automobilului, trebuie să se decidă ce sarcină rezultat se urmărește: îmbunătățirea sunetului acustic, eliminarea scârțâiturilor din habitaclu sau sporirea confortului. Și, ulterior, în funcție de scop se alege materialul.

Așadar, pentru a reduce zgomotul emis de anvelope în timpul condusului, este necesar să fie izolate fonic toate ușile și cavitățile de deasupra roților.

Dacă se dorește liniște maximă, va trebui să izolezi fonic suplimentar podeaua mașinii, plafonul acesteia și cavitățile din spatele panoului de comandă. Acest lucru este necesar pentru a înăbuși zgomotul motorului în funcțiune. Aceasta este cea mai dificilă opțiune de insonorizare, deoarece va fi necesar de îndepărtat scaunele și tapițeria interioară a automobilului. De asemenea, panoul de control va fi îndepărtat, ceea ce este foarte dificil și nu fiecare șofer va decide asupra acestui lucru.

În orice caz, cel mai bun sfat pe care îl putem da în cazul în care dorești să faci insonorizare corectă a mașinii este să contactezi o companie specializată cu o vastă experiență în domeniu. Numai profesioniștii îți vor insonoriza mașina ca la carte. Poți contacta unul dintre dealerii noștri din orașul tău pentru servicii specializate de instalare, produse de înaltă calitate și garanție pe termen lung.

insonorizare audio auto

Izolarea fonică a mașinii este o opțiune excelentă pentru oricine dorește să reducă nivelul de zgomot din interiorul mașinii și să îmbunătățească confortul în timpul condusului. 

Prin urmare, este important să iei în considerare aspecte precum tipul de material folosit pentru izolarea fonică, instalarea corectă și întreținerea sistemului. 

Implementarea celor trei sfaturi prezentate în acest articol poate fi de ajutor în crearea unui mediu liniștit și confortabil în automobil, oferind o experiență de condus mai plăcută și mai sigură. 

De asemenea, este important să nu uităm că izolarea fonică este benefică nu numai pentru șoferi, ci și pentru pasageri și pentru siguranța rutieră.

Prin urmare, dacă ești în căutarea unei soluții pentru reducerea nivelului de zgomot din mașină, alege sistemul de izolare fonică adecvat și bucură-te de timpul petrecut în maxim confort sonor alături de familie.

Dacă subiectul abordat ți-a captat atenția, intră pe site și alege materialul insonorizant de care ai nevoie. 

Iar dacă ți-au mai rămas întrebări, specialiștii SoundHouse sunt disponibili să te ajute.

Contactează-ne cu încredere! 

Telefon:  0374490389

SOLUȚII COMPLETE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚELOR ACUSTICE ȘI CREȘTEREA CONFORTULUI MAȘINII TALE

CONFIGUREAZĂ-ȚI MAȘINA

spot_img

Categorii Articole

Cele mai citite articole