Ghid de la A la Z despre insonorizarea completă sau parțială a mașinii

Visul oricărui șofer este să conducă mașini silențioase, care să permită audiția melodiilor preferate, la o calitate înaltă.  Cu toate acestea, majotitatea dintre noi ne confruntăm zilnic cu zgomotul rutier, dar și cu cel de rulaj.

Materialele insonorzante au fost special concepute pentru a reduce zgomotele provocate de vibrații. Fiecare material a fost atent creat pentru a îndeplini un rol important în procesul izolării fonice. În cele ce urmează, îți vom prezenta fiecare tip de material, în parte, modul de aplicare al acestora, dar și recomandările noastre.

Înainte de a îți comanda materiale insonorizante, este important să știi de unde provine zgomotul deranjant, pentru a ști exact unde să intervii.

Totul despre tipurile de insonorizant

Înainte de a începe un proiect de insonorizare, este important să fii informat cu privire la mai multe aspecte. În primul rând trebuie să cunoști materialele și modul de aplicare al fiecăruia. Așadar, există trei tipuri de insonorizant: vibro absorbant, termo absorbant, fono absorbant. Fiecare are un rol specific, după cum urmează:

  • vibro absorbant: material confecționat din cauciuc butilic și foiță de aluminiu, care absoarbe complet vibrațiile. Se aplică ca prim strat, pe toate suprafețele de tablă ale mașinii.
  • termo absorbant: material care funcționează ca barieră termică, dar care acționează și ca izolator fonic, deoarece acest tip de material este fabricat din spumă poliuretanică, menită să blocheze undele sonore. Acesta se aplică ca strat doi, direct peste vibro absorbant.
  • fono absorbant– este ultimul strat, format din spumă poliuretanică, cu celule deschise, care absoarbe ultimele frecvențe, care au trecut de primele două straturi. Recomandăm acest material în special pe fețele de plastic ale ușilor, pentru că sunetele sunt absorbite, nu blocate, așa încât se formează o acustică plăcută în mașina.

Insonorizante recomandate de SoundHouse

După ce ai înțeles cum funcționează fiecare material, în parte, urmează etapa în care îți alegi produsele insonorizante. Dacă ai ajuns la această etapă, cu siguranță te întrebi ce tip de insonorizant să alegi și ce model se potrivește cel mai bine configurației tale.
Am creat o listă care să te ajute să îți alegi cu ușurință materialele insonorizante pentru proiectul tău. Dacă consideri că ai nevoie de informații suplimentare, avem încă un articol pregătit pentru tine, despre care credem că te-ar ajuta: Cum îți insonorizezi perfect mașina cu materialele potrivite?

Cum alegi un material vibro absorbant?

Alegerea materialului potrivit, poate fi o reală provocare, deoarece vei descoperi că există mai multe tipuri, clasificate pe diferite grosimi și pe vaste proprietăti unice. Un lucru este sigur, toate au același scop final: să antifoneze mașină într-un mod cât mai calitativ. Ar fi ideal dacă ți-ai calcula un buget în care să te încadrezi, pentru că materialele noastre sunt de mai multe tipuri și au diferite prețuri.

Modelele recomandate de Soundhouse, de la brand-ul Standartplast:

Vibro absorbant

Cum alegi un material termo absorbant?

Materalele termo absorbante sunt confecționate de spumă poliuretanică pentru a etanșa sunetele neplăcute produse de diferite suprafețe ale mașinii. Este recomandat să fie aplicate peste stratul vibro absorbant, pentru a îi spori eficiența.
Modelele recomandate de Soundhouse sunt:

 

Cum alegi un material fono absorbant?

  • Materialele fono absorbante sunt special create pentru a fi aplicate ca strat al treilea, pentru a absorbi sunetele și vibrațiile care au reușit să treacă de primele două straturi. În general, acestea sunt fabricate din spumă poliuretanică cu celule deschise și sunt recomandate pentru a fi aplicate inclusiv pe suprafețele de plastic și pe fețele de uși, acolo unde sunt plasate difuzoarele.
    Modelele recomandate de Soundhouse sunt:

Sfaturi pentru instalare

Pentru a te asigura că materialele vor avea eficiența maximă, este important să dedici timp și atenție întregului proces de instalare. Poți recomanda la un service autorizat, (vezi lista de partenerilor Soundhouse din toată țara) sau poți face instalarea singur, după ce te-ai informat suficient. Îți recomandăm să vizionezi tutoriale pentru  a înțelege mecanismul, dar și pașii pe care trebuie să îi urmezi cu atenție.

  • curăță foarte bine suprafețele unde urmează să aplici insonorizant. Pentru acest prim pas te poți ajuta de diluantul nitro, care curăță foarte bine suprafețele de tablă. Apoi degresează foarte bine cu apă și săpun. Este foarte important ca suprafața să fie curată, pentru ca materialele să aibă o aderență bună, ceea ce le va face să reziste bine în timp, dar și să aibă eficiența maximă.
  • Asigură-te că materialele se potrivesc cu suprafața care necesită a fi insonorizată.
  • Aplică cele trei straturi în ordinea enumerată anterior.
  • Așteaptă să acționeze adezivul, apoi bucură-te de liniște- materialele insonorizate au nevoie în medie de aproximativ 24 de ore pentru a adera.

Vei avea nevoie de răbdare, timp și de un spațiu în care să îți desfășori instalarea, dar la final noi garantăm că toate acestea vor merita. Dacă te-am făcut să înțelegi procesul unei insonorizări și dacă ți-am atras atenția cu materilele noastre premium, te invităm și pe site-ul nostru pentru a vizualiza mult mai amănunțit toate materialele. Dacă ai nelămuriri în legătură cu acest subiect, poți apela oricând la echipa noastră de specialiști, gata să răspundă oricând întrebărilor tale. Contactează-ne fără griji! Telefon: 0374490389

 

SOLUȚII COMPLETE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚELOR ACUSTICE ȘI CREȘTEREA CONFORTULUI MAȘINII TALE

CONFIGUREAZĂ-ȚI MAȘINA

spot_img

Categorii Articole

Cele mai citite articole