Cum alegi un insonorizant bun

Orice sofer care-si cumpara un sistem audio de calitate, isi doreste sa se bucure de muzica preferata fara a fi deranjat de zgomotul rutier de afara sau de vibratiile produse de cauciucuri si de motor, asa ca n-ar strica sa-ti “imbraci” masina cu materiale insonorizante.

Acestea promit sa reduca in mod considerabil vibratiile si zgomotele din timpul rularii, oferindu-ti posibilitatea de a te bucura din plin de performanta difuzoarelor.

Si cum nimeni nu-si doreste sa detina un vehicul care suna ca o masina de spalat in timpul plimbarilor, acest ghid te va ajuta sa iti alegi produsele fonoabsorbante potrivite automobilului tau, informandu-te asupra principalilor parametrii de selectie si oferindu-ti raspunsul la intrebarea atat de des intalnita – “Ce insonorizant sa folosesc?”

Anvelopele pot fi sursa principala de galagie, mai ales ca fiecare companie utilizeaza materiale diferite la realizarea acestora, bazandu-se pe propriile tehnologii.

Astfel ca, daca vorbim de o pereche de cauciucuri uzate, care produc sunet de rulare, inlocuirea acestora cu altele noi este cea mai eficienta metoda de a elimina vuietul nedorit.

Iar exemplele in care inlocuirea/repararea unei componente a masinii , pot continua.

Fiecare masina are o stuctura diferita, si de la model la model habitaclul rezoneaza diferit.

Luand in considerare asta, este posibil sa fie nevoie de materiale isonorizante cu proprietati diferite, pentru a izola o gama mai larga de frecvente.

In mod ideal fiecare centimetru patrat al vehiculului trebuie sa fie acoperit cu materiale insonorizante pentru a avea un effect cat mai complet.

3 categorii diferite pentru materialele de insonorizare

fiecare creat pentru indeplini o sarcina specifica. Cele 3 categorii sunt:

  • Vibro-absorbant: Material dintr-un strat de aluminium si un strat din bituminos maleabil si lipicios care se intareste si rigidizeaza tabla masinii, eliminand vibratiile enervante.
  • Termo-absorbant: Material care izoleaza termic cabina, mentinand o temperatura constanta in habitaclu indiferent de anotimp. Aceste materiale au si o caracteristica de a absorba vibratiile, dar nu este scopul lor principal.
  • Fono-absorbant: Material care absoarbe majoritatea frecventelor inalte.

Brandul

Daca dispui de un buget generos, una dintre cele mai bune variante de materiale insonorizante pentru masini este reprezentata de o firma americana numita Dynamat.

Materialele oferite de acest brand se inscriu in gama produselor premium, garantand eliminarea majoritatea zgomotelor exterioare si minimalizarea vibratiilor.

Pentru cei care nu sunt dispusi sa scoata foarte multi bani din buzunar dar tot cauta ceva de calitate superioara, exista si alte branduri fabrica materiale de genul, ca de pilda, Standartplast care ofera un rezultat asemanator, insa cheltuind aceeasi suma de bani vei avea ocazia de a izola fonic o suprafata de doua ori mai mare.

Modele recomandate in 2021

STP Hood Solution 

STP Hood Solution se numara printre preferintele multor cumparatori, atunci cand vine vorba despre cel mai bun insonorizant pentru capota masinii.

Fiind un material multi-stratificat format din folie de poliester si spuma poliuretanica elastica, este destinat utilizarii in compartimentul motorului pentru a atenua zgomotul produs si a tine temperatura inauntru.

Desigur insa, inainte de a aplica acest material este recomandat cu caldura ca suprafata sa fie curatata corespunzator de praf, grasime si ulei.

Pachetul contine 1 folie, iar dimensiunea uneia este de 800 x 1400 mm, ceea ce inseamna ca acopera o suprafata de 1,12 m2.

Grosimea de 10 de mm este o alta dovada a faptului ca este capabil sa suprime zgomotele produse. Este usor de instalat datorita adezivului cu care este prevazut.

Avantaje:

  • Este foarte simplu de montat.
  • Poate fi aplicat in mai multe locuri: compartimentul motorului si capota, pentru o eficienta de amortizare mai buna a sunetului exterior.
  • Protejeaza vopseaua capotei.
  • Este rezistent la apa si ulei.

Dezavantaje:

  • Pretul este usor piperat.

STP Black Gold Bulk Pack

Acest material apartine din categoria materialelor “vibro absorbante” care se aplica ca si primul strat in orice zona a masinii si va absoarbe majoritatea vibratiilor create in timpul rularii. Pe scurt, in sfarsit poti sa asculti muzica preferata, fara sa fii deranjat de zgomotul rutier.

Se vinde la pachet sau coli cu dimensiunea de 500 x 750mm (ocoala) si o grosime de 2.3mm.

Avantaje:

Materialul conține inhibitoari de coroziune.

Este potrivit pentru mai multe zone cu probleme: usi, plafon, portbagaj, podea, haion.

Produsul prezinta un raport calitate – pret excelent.

Dezavantaje: Nu blocheaza zgomotele, doar reduce vibratiile.

Dynamat Xtreme Door Pack 

Dynamat Xtreme Door Pack este un insonorizant auto pe care si-l doreste orice sofer. In primul rand, deoarece este fabricat dintr-un cauciuc butil subtire, super-lipicios, cu un strat de aluminiu, asa ca elimina zgomotul din masina produs de rularea cauciucurilor si orice alt sunet exterior. In al doilea rand, pentru ca este foarte simplu de taiat si instalat, pliindu-se perfect pe toate suprafetele interioare.

Ba mai mult decat atat, cele 4 folii (305 mm x 918 mm) garanteaza o aderenta buna, indiferent de zona pe care o vor acoperi. Totodata, desi vorbim de un cauciuc butilic, nu lasa niciun miros de material scurs chiar daca afara este vara si-n interiorul masinii este cald.

Avand in vedere ca, atunci cand vine vorba de insonorizarea masinii, prioritare sunt usile, acesta este exact produsul de care ai nevoie pentru imbunatatirea sunetului sistemului tau audio.

Avantaje:

Este ideal pentru insonorizarea usilor laterale, creand o “incinta acustica” optima pentru sistemul audio din masina.

Datorita foliei din aluminiu, este eficient la conversia de vibratie in energie termica.

Este recomandat pentru toate zonele interioare, cu precadere portiere, podea si plafon.

STP Gold Aero 

Acesta este materialul vibro absorbant de top de la STP (Standartplast) si special creat pentru persoanelor care se ingrijoreaza de kilogramele in plus adaugate de materiale de genul, avand acelasi proprietati si eficienta de absorbtie ca si STP Black Gold dar in schimb este mult mai usor. Este un produs rezistent la apa, care protejeaza componentele masinii impotriva coroziunii, si promite o fixare usoara.

Pachetul include 10 coli cu dimensiunea foliei fiind 750 mm x 500 mm, ceea ce inseamna ca permite acoperirea unei suprafete de 4.5 m2.

Avantaje:

Putand fi aplicat pe mai multe suprafete, garanteaza ca efectele zgomotelor vor avea o amploare scazuta.

Este usor de aplicat pe suprafete complexe.

Este un model autoadeziv, pentru o instalare eficienta si usoara.

Este subtire si usor, nesuplimentand greutatea niciunei parti componente.

STP Biplast 15 Wave 

Pentru cei interesati de un insonorizant fono absorbant cu un raport calitate – pret foarte bun, exista modelul STP Biplast 15 Wave, care este un material din spuma poliuretanica elastica, cofrat cu celule deschise. Este potrivit pentru usi, plafon si panourile din plastic din interiorul habitaclului. Se recomanda ca inaintea aplicarii sale, suprafetele sa fie curatate de praf, grasime sau pete de ulei, astfel incat partea adeziva sa asigure o fixare optima.

Are cel mai mare coeficient de absorbtie acustica (85%), reducand considerabil reverberatiile produse de reflexiile sunetului, asa ca orice sofer care-si doreste o antifonare profesionala a masinii sale, ar trebui sa apeleze la acest produs.

Intervalul temperaturii de lucru recomandat este cuprins intre -40°C – +100°C, iar grosimea colii (1000X750 mm) este de 15 de mm.

Avantaje:

Poate fi aplicat pe usi, plafon, capota, portbagaj.

Absorbtia acustica este de 85%, oferind o insonorizare de calitate.

Indeparteaza rezonantele de ex. piese si panouri din plastic

Atenueaza frecventele inalte

Usor de instalat

Telefon: 0770 621 593 / 0743 100 084

Distribuie acest articol

SOLUȚII COMPLETE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚELOR ACUSTICE ȘI CREȘTEREA CONFORTULUI MAȘINII TALE

COFIGUREAZĂ-ȚI MAȘINA

spot_img

Categorii Articole Audio